Bitcoin FAQ

Bitcoin Wiki से
यहाँ जाएँ: भ्रमण, खोज

विषय सूची

Yleiset tiedot[सम्पादन]

Mikä bitcoin on?[सम्पादन]

Pääartikkeli: Bitcoin

Bitcoin on peer-to-peer-verkon digitaalinen valuutta, jonka saa pikaisesti ja luotettavasti lähettää kenelle tahansa maailmassa. Valuutta muistuttaa digitaalista käteistä rahaa, jonka saa luovuttaa ystäville tai maksaa sillä ostoksista.

Mikä bitcoinit ovat?[सम्पादन]

Bitcoinit ovat bitcoin-järjestelmän rahayksikkö. Tavallisesti käytetään BTC-lyhennettä, joka merkitsee hintaa tai määrää (esimerkiksi ”100 BTC”). Fyysiset bitcoinit ovat olemassa, mutta yleensä se on pelkkä numero, joka liittyy osoitteeseen. Fyysiset bitcoinit ovat kohteet, jotka muistuttavat kolikoita, joissa on kiinteä numero.

Miten minä voin saada bitcoinit?[सम्पादन]

On olemassa usea keino saada bitcoineja:

  • On mahdollista saada bitcoineja maksuksi tavaroista tai palveluista.
  • Suosituin keino ostaa bitcoineja on pörssit.
  • On olemassa vaihtopalveluja, jotka vaihtavat bitcoinit tavalliseksi valuutaksi.
  • Voit löytää maassasi tai kaupungissasi asuvia henkilöitä, jotka myyvät bitcoineja käteisellä.
  • Osallistu louhintapooliin.
  • Mikäli sinulla on paljon laitteita, voit louhia yksin ja luoda uuden lohkon (parhaillaan se tuottaa 25 bitcoinia sekä palkion, joka jaetaan lohkoon kuuluvista siirroista).
  • On mahdollista saada bitcoineja verkkosivuilla, jotka luovuttavat ne ilmaisesti.

Takaako bitcoin helppoa rahaa?[सम्पादन]

Bitcoin on uusi teknologia, siksi ensin on epäselvää, mikä se on ja miten se toimii. Usein ihmiset kuvittelevat bitcoinia yhdeksi kolmesta vaihtoehdosta:

  • Jokin internet-huijaus.
  • Porsaanreikä markkinataloudessa, ja sen käyttö takaa pysyvää rahantuloa.
  • Luotettavat sijoitukset, jotka tuottavat voittoa lähes varmasti.

Todellisuudessa yksikään niistä vaihtoehdoista ei heijasta totuutta. Käsitellään nyt tarkemmin jokaista vaihtoehtoa.

Onko bitcoin internet-huijausta?[सम्पादन]

Mikäli surffailet paljon internetissä, olet todennäköisesti törmännyt usean kerran erilaisten huijausten mainoksiin. Ne ilmoitukset lupaavat tavallisesti suurta voittoa yksinkertaisesta työstä. Sellaiset kaavat ovat useimmiten pyramidipelit/huijaukset, jotka ansaitsevat rahaa omien työntekijöiden avulla, mutteivat ne tarjoa mitään samanarvoista vastaan. Useimmiten ne taivuttavat ihmisiä ostamaan tietyn palvelupaketin, joka tuottaa heille joka päivä paljon rahaa, ja tosiasiassa ostaja joutuu levittämään vielä enemmän samanlaisia ilmoituksia eikä hän ansaitse siitä mitään.

Bitcoinilla ei ole mitään yhteistä niihin kaavoihin. Bitcoin ei lupaa liian suurta voittoa. Kehittäjät eivät saa ansaita rahaa sinun ansiostasi. Se, ettei bitcoinia saa ostaa ilman omistajan suostumusta, on suurin plussa. Bitcoin on eksperimentaalinen virtuaalinen valuutta, joka joko saavuttaa menestyksen tai joutuu tappiolle. Yksikään kehittäjistä ei odota, että hän rikastuu sen avulla.


Voinko ansaita rahaa, mikäli asennan asiakasohjelman?[सम्पादन]

Suurin osa bitcoinin käyttäjistä eivät ansaitse sillä, eikä asiakasohjelma siinä muodossa, jossa se levitetään, anna mahdollisuutta ansaita. Harvat ihmiset, joilla on tehokkaat laitteet, saavat bitcoineja "louhimalla" (luomalla uusia bitcoineja) erikoisen ohjelmiston avulla, muttei bitcoinia kannata pitää tienä varakkuuteen. Useat käyttäjät osallistuvat hankkeeseen, koska he pitävät sen käsitteitä mielenkiintoisina, mutteivat he ansaitse sillä rahaa. Bitcoin on vasta tekemässä ensimmäisiä askeleitaan. Voi olla, että tulevaisuudessa sitä odottaa suuri menestys, mutta nyt se on pelkkä teknologia, joka on kehitettävä niiden, jotka ovat kiinnostuneita ainutlaatuisesta hankkeesta ja uusimmasta teknologiasta.

Onko bitcoin sopiva sijoituskohde?[सम्पादन]

Bitcoin on uusi ja kiinnostava digitaalinen valuutta, jonka arvo ei ole hallituksen eikä laitosten vahvistama. Kuten muutkin valuutat se on arvokas, koska ihmiset ovat valmiita vaihtamaan sen tavaroihin tai palveluihin. Sen vaihtokurssi vaihtelee jatkuvasti ja joskus oikein kovasti. Bitcoin kaipaa suurta tunnustusta, mutta se on herkästi vahingoittuva niiden henkilöiden vaikutuksesta, joilla ei ole paljon omaisuutta. Turvallisuutta häiritsevät tapahtumat, muun muassa verkkosivun murtaminen tai käyttäjätilien vuoto voivat aiheuttaa vakavia valuutan kontrolloimattoman myynnin ongelmia. On olemassa muitakin mahdollisia vaihteluja, jotka voivat käynnistää palautteen ja aiheuttaa suurempia vaihtokurssin muutoksia.

Kunkin, joka sijoittaa rahat bitcoiniin, on ymmärrettävä hänen ottamansa riskit ja pidettävä bitcoinia valuuttana, jolla on suuret riskit. Myöhemmin, kun bitcoinista tulee tunnetumpi ja se saa laajemman suosion, se vakaantuu, mutta parhaillaan kaikki on arvaamatonta. Mitkä tahansa sijoitukset on suoritettava varovasti, ja on oltava riskienhallintasuunnitelma.

Voinko ostaa bitcoineja Paypalin kautta?[सम्पादन]

Fyysiset bitcoinit on mahdollista ostaa Paypalin kautta, mutta digitaaliset kolikot on vaikeampaa ja kalliimpaa ostaa, koska se on huomattava riski myyjälle.

On olemassa ostomenetelmä Paypalin kautta, mutta siitä peritään suuri siirtopalkkio. VirWoXin avulla on mahdollista ostaa Paypalista Second Life Lindensin (SLL) ja konvertoida ne sitten bitcoineiksi. Menetät siitä toiminnosta noin 6 %, mutta saat bitcoinit melko nopeasti verrattuna pankkisiirtoon. Menetelmä toimii, koska et osta bitcoineja Paypalin kautta suoraan, vaan ostat SLL:ä (mikä on Paypalin ehtojen mukaista), ja vasta sitten vaihdat ne bitcoineiksi.

Huolimatta siitä, että löydät helposti henkilön, joka haluaisi myydä sinulle bitcoinit Paypalin kautta (voit löytää #bitcoin-otc:n kautta), suurin osa pörsseistä ei toimi Paypalin kanssa. Se johtuu useista petoksista: ihmiset maksoivat bitcoineista Paypalin kautta, saivat bitcoinit ja sitten lähettivät Paypaliin valituksen, etteivät he olleet saaneet ostosta. Siinä tilanteessa Paypal on usein ostajan-huijarin puolella, ja myyjä joutuu vakuuttumaan riskien varalta perimällä suuremman siirtopalkkion tai kieltäytymällä kokonaan Paypalista.

Näin ollen bitcoinit on mahdollista ostaa fyysisistä henkilöistä, mutta myyjän on oltava varma, ettei ostaja valita Paypaliin saadakseen takaisin oman maksunsa.

Miten uudet bitcoinit luodaan?[सम्पादन]

Pääartikkeli: Louhinta

Uudet bitcoinit luodaan «louhimalla». Toiminto muistuttaa jatkuvaa arpajaisten voittojen arpomista, ja tahot verkossa saavat palkkion bitcoineilla joka kerta, kun ne löytävät tietyn matemaattisen tehtävän ratkaisun (ja luovat siten uuden lohkon). Lohkon luominen on työn varmistus, ja toiminnon vaikeustaso vaihtuu riippuen verkon kasvusta. Lohkopalkkio säädetään automaattisesti, joten verkon toiminnan jokaisen neljän vuoden aikana luodaan puolet bitcoineista, jotka on luotu edellisten neljän vuoden aikana. Ensimmäisten neljän vuoden aikana (tammikuusta 2009 marraskuuhun 2012 asti) luotiin (lähes) 10.499.889,80231183 bitcoinia. Neljän vuoden välein summa puolittuu, ja seuraavan neljän vuoden aikana se on 5.250.000, sittemmin 2.625.000 ja niin edelleen. Näin ollen bitcoinien yhteinen määrä ei ylitä koskaan 20.999.839,77085749.

Lohkot louhitaan keskimäärin kymmenen minuutin välein, ja ensimmäisten neljän vuoden aikana (210.000 lohkoa) jokainen lohko sisälsi 50 uutta bitcoinia. Sillä louhinnassa käytettävien tietojenkäsittelylaitteiden määrä kasvaa jatkuvasti, uusien bitcoinien louhinnan vaikeustaso myös kasvaa. Vaikeustaso lasketaan 2016 lohkon välein, ja se perustuu aikaan, joka on tarvittu edellisten 2016 lohkon louhimista varten.

Montako bitcoinia nykyään on olemassa?[सम्पादन]

Niiden määrä kasvaa jatkuvasti.

Olemassa olevien kolikoiden määrä = lohkojen määrä, joka kerrotaan lohkon kolikoiden arvolla. Kolikoiden arvo lohkossa on 50 BTC jokaisessa ensimmäisistä 210.000 lohkosta, 25 BTC seuraavissa 210.000 lohkossa, sitten 12,5 BTC, 6,25 BTC ja niin edelleen.

Moneksi osaksi on mahdollista jakaa bitcoinit?[सम्पादन]

Bitcoin on mahdollista jakaa 8 merkkiin asti pilkun jälkeen. 0,00000001 BTC on pienin yksikkö, joka on mahdollista siirtää. Sitä kutsutaan myös satoshiksi bitcoin-verkon luojan kunniaksi. Mikäli on mahdollista, niin protokolla tai vastaava ohjelmisto on mahdollista muuttaa tehdäkseen työtä pienemmällä määrällä.

Miksi kutsutaan bitcoinin osia?[सम्पादन]

Paljon riidellään siitä, miksi kutsutaan yhtä bitcoinia pienempiä yksiköitä. Suosituimmat vaihtoehdot ovat: 1 BTC = 1 bitcoin 0,01 BTC = 1 CBTC = 1 senttibitcoin(myös sanotaan bitsentiksi) 0.001 BTC = 1 mBTC = 1 millibitcoin(myös sanotaan mbitiksi tai millibitiksi tai myös bitmilliksi) 0.000 001 BTC = 1 μBTC = 1 mikrobitcoin(myös sanotaan myybitiksi tai mikrobitiksi)

Yllä on si-järjestelmän tunnukset nimetäkseen sadas-, tuhannes- ja miljoonasosia. Useimmiten riidellään erillisestä nimityksestä 0,01 BTC:lle, koska on epätodennäköistä, että se osa maksaa jotain bitcoinin talouden kasvaessa (todennäköistä on, ettei siitä tule 0,01 USD:n, GBP:n tai EUR:n vastaava). Rahayksiköiden kansallisten tunnusten käyttökin, esimerkiksi "sentti", "nikkeli", "daimi", "penni", "punta" ja "kopeekka", ei ole saanut tukea, koska se on maailmanlaajuinen valuutta.

On olemassa vain yksi poikkeus, se on «satoshi», ja sana tarkoittaa valuutan pienintä olemassa olevaa yksikköä, 0,000 000 01 BTC = 1 satoshi jota sanotaan siksi Satoshi Nakamoton, bitcoinin luojan aliaksen kunniaksi.

Miten toimii lohkopalkkion puolittuminen, kun numerot tulevat pienemmiksi?[सम्पादन]

Loppujen lopuksi lohkopalkkio pienenee 0,00000001 BTC:stä nollaan, eikä silloin luoda mitään bitcoineja.

Lohkopalkkio lasketaan niin, että positioiden mukaan siirretään oikealle 64-bittinen kokonaisluku merkkeineen eli tapahtuu puolittuminen ja pyöristäminen pienempään suuntaan. Kokonaisluku on BTC * 100000000, koska kaikki saldot ja bitcoinin arvot tallentuvat asiakasohjelmaan merkittömiksi kokonaisluvuiksi.

Mikäli alussa lohkopalkkio oli 50 BTC, kuinka monta neljän vuoden mittaista ajanjaksoa pitää louhia bitcoineja päästäkseen nollaan.

Paljonko aikaa tarvitaan luodakseen kaikki kolikot?[सम्पादन]

Viimeisimmaksi kolikoita luovaksi lohkoksi tulee lohko № 6929999, joka syntyy noin vuonna 2140. Käytössä olevia kolikoita on silloin yhteensä 20.999.999,9769 BTC.

Jopa siinä tapauksessa kun sallittu tarkkuus lisääntyy nykyisestä kahdeksasta merkistä pilkun jälkeen, käytössä olevien bitcoinien yhteinen määrä aina on vähemmän kuin 21 miljoonaa (sillä ehdolla, että kaikki muu pysyy muuttumattomana). Esimerkiksi mikäli tarkkuus olisi 16 merkkiä pilkun jälkeen, niin saisimme tuloksen 20.999.999,999999999496 BTC.

Kun kolikot eivät enää synny, syntyykö uusia lohkoja?[सम्पादन]

Välttämättä! Ennen kuin kolikot loppuvat, palkkiot, jotka sisältyvät lohkoihin, varmaankin ovat tulleet pelkkiä kolikoita suuremmaksi lohkopalkkioksi. Kun kaikki kolikot on jo luotu, siirtopalkkiot kannattavat mahdollisuutta käyttää bitcoineja ja bitcoin-verkkoa. Louhittavien lohkojen määrä ei ole millään rajoitettu.

Mikäli yhtään kolikkoa ei enää ole olemassa, mitä tapahtuu, kun bitcoinit alkavat kadota?[सम्पादन]

Ottaen huomioon kysynnän ja tarjonnan laen mikäli bitcoinien määrä vähenee, ne alkavat maksaa enemmän. Näin ollen mikäli toiset bitcoinit katoavat, niin toisten hinta loppujen lopuksi kasvaa korvatakseen tilanteen. Mikäli bitcoinien hinta kasvaa, niin niiden määrä, joka tarvitaan osamista varten, vähenee. Se on deflaationa ilmenevä talousmalli. Kun kaupan keskiarvo vähenee, kaupat tapahtuvat silloin käyttämällä bitcoinien pienempiä osia, muun muassa millibitcoineja («Millies») tai mikrobitcoineja («Mikes»).

Bitcoin-protokolla käyttää peruslohkoa, joka sisältää bitcoinin sadasmiljonasosan («satoshin»), mutta käyttämättömät bitit antavat mahdollisuuden käyttää sitä pienempiäkin osia.

Mikäli jokainen siirto lähetetään verkon kautta, eikö bitcoinin verkkoliikenne kasva?[सम्पादन]

Bitcoin-protokolla antaa käyttää kevyempiä asiakasohjelmia, jotka voivat toimia tallentamatta tietokoneeseen kaikkien siirtojen historiaa. Koska verkkoliikenne kasvaa, ja seikasta tulee merkittävämpi, niin kehitetään sellaisten käsitteiden toteutumismenetelmät. Pääverkon tahoista tulee jossain vaiheessa erikoistuneimmat palvelut.

Muutamien ohjelmistossa tapahtuneiden muutosten avulla täydelliset bitcoin-tahot tulevat VISAn ja MasterCardin vertaisiksi, mutta samalla ne vaativat yksinkertaisempaa laitteistoa (yksi korkealuokkainen palvelin nykyisten standardien mukaan). On huomattava se, että MasterCard-verkon rakenne muistuttaa bitcoin-verkkoa, ja se on myös peer-to-peer vertaisverkko.

Talous[सम्पादन]

Missä bitcoinin arvo on? Mitä takausta on bitcoinien arvolle?[सम्पादन]

Bitcoinit ovat arvokkaita, koska ne ovat hyödyllisiä ja niitä on rajallinen määrä. Mitä enemmän palveluiden ja tavaroiden myyjiä tekee laskutuksia bitcoineissa, sitä vakavampi bitcoinien arvo on. Tästä löytyy verkkosivuja, jotka vastaanottavat bitcoinit maksuksi.

Kun puhutaan, että mikä tahansa valuutta on kullan takaama, se tarkoittaa, että saat teoriassa vaihtaa sen valuutan kullaksi. Bitcoineilla, samoin kuin euroilla tai dollareilla ei ole olemassa mitään takausta, paitsi myyjät, jotka vastaanottavat ne.

On olemassa suosittu harhaluulo, että bitcoinien hinta kasvaa riippuen niiden tuottamiseen tarvittavan sähkön hinnasta. Kustannukset tuotantoon eivät ole arvoltaan samoja, on kallista rekrytoida tuhansia työntekijöitä kaivaakseen suuren kuopan eikä samalla ole tehokasta, siksi se ei ole arvokasta. Myös huolimatta siitä, että tärkein hyödylliselle valuutalle asetettu vaatimus on sen vajaus, eikä vajaus ole itsestään arvokas. Esimerkiksi sormenjälkesi ovat vaillinaiset, niitä on vähän maailmassa, muttei se seikka johdu niiden arvon nousuun muiden ihmisten silmissä.

Myös on lisättävä, ettei huolimatta siitä, että täällä toimii kysynnän ja tarjonnan laki, se takaa bitcoinien arvoa tulevaisuudessakaan. Mikäli varmuus bitcoineista kadotetaan, se seikka, ettei lisää bitcoineja enää synny, ei ole tärkeä. Kysyntä laskee ja kaikki valuutanomistajat yrittävät myydä sen mahdollisimman pian. Sama tilanne näkyy silloin, kun valtio hajoaa muutamaksi itsenäiseksi valtioksi, eikä valtionvaluuttaa enää valmisteta (koska uutta rahaa liikkeelle laskeva keskuselin on hajonnut). Huolimatta siitä, että liikkeellä olevia rahoja on nyt rajoitettu määrä, niiden arvo laskee äkillisesti, koska varmuus niiden ostovoimasta pienenee. Bitcoin-järjestelmällä ei kyllä ole mitään keskusjohtoelintä tai liikkeellelaskijaa, muttei se takaa suojelua valuutasta olevan varmuuden laskemisesta ennustamattomien tekijöiden vaikutuksesta.

Onko bitcoin saippuakupla ja huijaus?[सम्पादन]

Kyllä, mutta siinä mielessä, jossa euro ja dollar ovat saippuakupla tai huijaus. Niiden arvo on vaihtokurssissa, eikä sillä ole mitään muuta perustaa. Jos kaikki ympärillä lakkaisivat vastaanottamasta dollareita, euroja tai bitcoineja, "kupla" särkyisi, ja säästöjesi arvo pienenisi nollaan. Kuitenkin se on melkein mahdotonta: Somalissakin, missä valtio on hajonnut 20 vuotta sitten, Somalian shillingit vastaanotetaan maksuvälineenä nykyäänkin.

Toimivatko bitcoinit ponzin mallin mukaan?[सम्पादन]

Ponzi-järjestelmän perustajat lupaavat sijoittajille korkeaa voittoa. Bitcoin ei anna mitää takauksia. Ei ole mitään keskuselintä, vaan on olemassa ihmisiä, jotka rakentavat taloutta.

Ponzi-järjestelmä on peli, jossa summa on nolla. Ne, jotka ovat liittyneet peliin aikaisemmin, rikastuvat niiden ansiosta, jotka ovat liittyneet myöhemmin. Bitcoinilla on win-win-vaihtoehdot. Ne, jotka ovat alkaneet käyttää bitcoineja aikaisemmin, saat voittoa bitcoinien arvon nousun ansiosta. Ne, jotka ovat liittyneet myöhemmin, sekä koko yhteiskunta voittavat vakavan, nopean, edullisen ja laajasti levinneen p2p-valuutan hyödyn takia. Se seikka, että aikaisemmin liittyneet ihmiset saavat enemmän voittoa, ei tarkoita kuitenkaan, että bitcoin toimii ponzi-järjestelmän mukaisesti. Kaikilla luotettavilla sijoituksilla menestyviin yhtiöihin on samanlaisia ominaisuuksia.

Eikö bitcoin tuo epäoikeudenmukaista voittoa niille, jotka alkoivat ostaa bitcoineja muita aikaisemmin?[सम्पादन]

Ne, jotka alkoivat käyttää bitcoineja aikaisemmin, ottavat riskin sijoittaa rahat testaamattomaan teknologiaan. Omilla toimillaan he auttavat bitcoin-järjestelmää tulemaan siksi, miksi se on jo tullut, ja kehittymään tulevaisuudessa. Näin ollen ne ihmiset saavat vastaavan voiton omista sijoituksistaan.

Joka tapauksessa joka luotu bitcoin saa usean kerran uuden omistajan vaihdon seurauksena, joten voitto ensimmäisestä myynnistä on merkittävämpi verrattuna voittoon koko bitcoin-valuutan liikevaihdosta. Monet varhaiset bitcoinien käyttäjät myivät omia bitcoinejaan vähemmällä hinnalla kuin 1 USD, mikä on paljon vähemmän kuin valuutan nykyinen arvo.

Tuleeko lompakoiden katoamisesta ja bitcoinien rajoitetusta määrästä sen pidättämättömän deflaation syy, joka tuhoaa bitcoin-järjestelmää?[सम्पादन]

Levottomuudella, joka syntyy bitcoin-järjestelmän deflaation aiheuttaman tuhoamisen takia, ei ole syitä. Toisin kuin monet muut valuutat, jotka kärsivät säännöllisesti inflaatiota siitä syystä, että valtiot laskevat liikkeelle jatkuvati rahaa, bitcoinin arvo todennäköisesti päinvastoin nousee ajan kuluessa. Bitcoinit ovat ainutlaatuisia, koska niitä syntyy vain tietty rajoitettu määrä (nimittäin 21 miljoonaa). Se on tiedetty hankkeen käynnistymisesta asti, ja bitcoinit syntyvät tietyllä vauhdilla.

Myös bitcoinien käyttäjät kohtaavat haitan, jonka välttävät muiden valuuttojen käyttäjät: mikäli bitcoinien käyttäjä kadottaa oman lompakkonsa, hänen rahansa häviävät ikuisiksi ajoiksi tai siksi ajaksi, kunnes hän löytäisi lompakon. Hänen rahansa häviävät ei ainoastaan häneltä vaan kokonaan käytöstä, ne eivät ole kenenkään saatavilla. Sillä ihmiset kadottavat lompakkonsa, bitcoinien määrä vähenee hitaasti.

Näin ollen bitcoin kohtaa aivan ainutlaatuisen ongelman. Sillä aikaa kun useat valuutat kärsivät säännöllisesti inflaatiota, bitcoin todennäköisesti kohtaa päinvastaisen vaikutuksen. Ajan kuluessa bitcoinien määrän kasvu hidastuu. Valuutan rajoitettu liikkeellä oleva määrä vähenee vielä enemmän. Samanaikaisesti kun bitcoinia tulee entistä vähemmän, kysynnän ja tarjonnan laen mukaan niiden arvo nousee jatkuvasti.

Näin ollen bitcoinien tulevaisuus on arvoitus, koska kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tapahtuu valuutalle, jonka arvo nousee jatkuvasti ajan kuluessa. Monet taloustieteilijät väittävät, että inflaation matala taso on hyvä seikka valuutalle, muttei kukaan voi olla varma siitä, mitä tapahtuu valuutalle, joka kohtaa jatkuvasti deflaatiota. Huolimatta siitä, ettei deflaatio ole harvinainen ilmiö, pysyvä deflaatio oli sitä ennen mahdoton mille tahansa valuutalle maailmassa. Tulee useita keskusteluja tästä toiminnosta, muttei tosiasiassa maailmassa ole kokemusta sen mallin työstä, koska taloustieteilijöiden väitteet ovat vain arvaukset.

Ottamatta huomioon edellä sanottua, on olemassa käsityksiä, jotka on suunnattu taisteluun todennäköisiä seurauksia vastaan. Liian kova deflaatio voi tehdä useasta valuutasta epäkäytännöllisen: mikäli yhdellä Canadan dollarilla saa ostaa uuden auton, mitä on tehtävä sen ihmisen, joka haluaisi ostaa leivän tai konvehdin? Pennilläkin on siinä tapauksessa oikein korkea arvo. Bitcoin-järjestelmässä on sitä varten helppo ja hieno ratkaisu: se on loppumaton jakaus. Bitcoinit on mahdollista jakaa ja myydä niin pienillä osilla, jotka ovat sopivia omistajille, siksi ei ole tärkeää, mikä arvo bitcoinilla on, ihmiset voivat käyttää niitä siirtämällä minkä tahansa määrän. Loppumaton jakaus antaa sinänsä bitcoinien olla olemassa jopa siinä tapauksessa, kun tosi usea ihminen kadottaa lompakon. Jopa silloin, kun maailmaan jää vain 1 bitcoin tai jopa sen osa, bitcoin pystyy olemassa olemaan edelleenkin. Nykyään on vielä liian aikaista puhua niiden tapahtumien mahdollisuudesta, deflaatio edustaa kuitenkin pikemminkin pienempää haittaa, kuin monet luulevat.

Entä jos joku ostaisi kaikki bitcoinit?[सम्पादन]

Bitcoin-markkinat perustuvat kilpailuun, ja se tarkoittaa, että bitcoinien arvo jatkuu kasvaamaan tai laskemaan riippuen kysynnästä tai tarjonnasta tietyillä hintatasoilla. Vain pieni osa nykyään olemassa olevia bitcoineja on saatavilla valuuttamarkkinoilta myyntiä varten. Näin ollen huolimatta siitä, että ostajalla, jolla on suuri määrä rahaa, on tekninen mahdollisuus ostaa kaikki myynnissä olevat bitcoinit, hän joutuu odottamaan siihen asti, kunnes kaikki muut bitcoinien omistajat panevat ne myyntiin. Näin ollen jopa varakkaimmalla ja rohkeimmalla ostajallakaan ei ole mahdollisuutta ostaa niitä kaikkia.

Sen lisäksi uutta valuuttaa lasketaan liikkeelle päivittäin, ja näin jatkuu edelleenkin monien vuosikymmenien kuluessa; Vaikka ajan kuluessa liikkeellelasku hidastuu mitättömille tasoille. Louhijoiden ei kannata myydä omia bitcoinejaan, siksi markkinoille ei anneta kaikkea saatavilla olevaa valuuttaa. Tilanne ei kuitenkaan takaa, että merkkinat ovat suojattuja hintojen manipuloinnilta. Vaaditaan tarpeeksi huomaamaton valuutan määrä laskeakseen tai nostaakseen sen markkina-arvon, siksi bitcoin jää epävakaaksi omaisuudeksi.

Mitä tapahtuu, kun joku louhisi uuden lohkoketjun tai digitaalisen valuutan, joka syrjäyttäisi bitcoinin?[सम्पादन]

Yksi bitcoinin tärkeimmistä turvallisuuskäsitteistä perustuu siihen, että lohkoketjua on oikein vaikeaa jakaa haaroihin. Valitessaan kahden ketjun väliltä louhija valitsee aina pidemmän ketjun eli sellaisen, jolla on vaikeampi hajautus. Näin ollen me saamme takauksen, että jokaisella käyttäjällä on mahdollisuus käyttää omia bitcoinejaan vain yhden kerran, ja huijaus on suljettu pois.

Lohkoketjujen rakenne on sellainen, että on pysyvästi olemassa paljon sen haaroja ja aina on olemassa mahdollisuus, että kauppa kirjoitetaan uudelleen pidemmällä haaraumalla, mikäli se oli sitä lyhyemmässä. Mahdollisuus, että vanha kauppa kirjoitetaan uudelleen, vähenee ja mahdollisuus, että siitä tulee pysyvä, lisääntyy. Vaikka lohkoketjujen rakenteen ansiosta ihmiset eivät pysty tuhlaamaan enemmän bitcoineja kuin he omistavat, on aina olemassa mahdollisuus, että kauppa kumotaan vahingossa.

Uusi lohkoketju tekee verkosta suojaamattoman eli syntyy vaara, että joku «maksaa kaksi kertaa samoilla bitcoineilla». Todennäköisesti uuden kannattavan lohkoketjun luominen on tosi vaikea toiminta, siksi se riski on erittäin pieni. Bitcoin valitsee aina pidemmän lohkoketjun ja määrittää kahden haaran suhteellisen pituuden ottamalla huomioon niiden hajautusten vaikeustason. Koska jokaisen uuden lohkoketjun hajautus luodaan edellisen hajautuksen perusteella, niin kun luodaan lohkoa, jolla on vaikeampi hajautus, on oltava valmis laskemaan enemmän kuin koko verkko on laskenut sitä ennen ilmoituksesta alkaen ja uuden lohkon luomiseen asti. On itsestään selvä, että sitä varten tarvitaan oikein suuret laskentatehot, ja sillä bitcoin kasvaa jatkuvasti ja laajenee, ajan kuluessa se luku vain lisääntyy.

Mahdollisuus, että syntyy muita täydellisempiä digitaalisia valuuttoja, jotka syrjäyttävät bitcoinin ja tekevät siitä vanhentuneen ja hyödyttömän, näyttää sitä vakavammalta uhalta. Bitcoinin kehitys vaati vakavia tietoresursseja ja keksiliäisyyttä, mutta valuutasta on tullut ensimmäinen jossain määrin prototyyppi, joka on suojaton kehittyneempien kilpailijoiden edessä. Vakavat kilpailijat eivät ole vielä liittyneet peliin, ja bitcoin jää johtajaksi, muttei ole mitään takauksia siitä, että se säilyttää oman asemansa. Mikäli internetin historialliset periaatteet jatkuvat toimimaan, samankaltainen järjestelmä, joka perustuu samoihin periaatteisiin, korvaa ja ohittaa bitcoinin silloin, kun aika näyttää meille sen perushaittapuolet. Friendster ja Myspace ovat kärsineet samankaltaisesti Facebookin kädestä, Napster on ollut Limewaren, Bearsharen ja torrent-sovellusten syrjäyttämä, ja Skype on ollut Microsoft Messengerin armeijan kaatama.

Ehkä se kuulostaa aika synkältä, siten ottakaa huomioon, ettei uusien ja voi olla parempien virtuaalivaluuttojen synty ennusta välttämättä bitcoinin kuolemaa. Mikäli bitcoin saa riittävän vakavan aseman eli saa laajan suosion ja vahvistaa oman vakavuutensa ennen kuin luodaan seuraavan sukupolven yksityiset online-valuutat, niin vaikka tulevilla valuutoilla on parempi arkkitehtuuri, eivät ne ole uhkana. Sitä ilmiötä sanotaan "verkon ilmiöksi".

Ovatko hintamanipulaatiot mahdollisia bitcoin-järjestelmässä?[सम्पादन]

Nykyinen matala bitcoinin markkinakapitalisointi viittaa siihen, että millä tahansa sijoittajalla, jolla on riittävän paljon rahaa, on mahdollisuus vaihtaa huomattavasti tai manipuloida kurssia. Onko se ongelma? On, mutta vain siinä tapauksessa, kun sijoitat bitcoiniin lyhyeksi ajanjaksoksi. Manipuloija ei pysty vaihtamaan järjestelmään lisätttyjä perusperiaatteita, siksi 5-10 vuodessa ne periaatteet selviytyvät kaikista lyhytaikaisista manipulaatioista.

Maksujen lähetys ja vastaanotto[सम्पादन]

Miksi minä joudun odottamaan 10 minuuttia, ennen kuin saan mahdollisuuden kuluttaa rahat, jotka olen saanut?[सम्पादन]

10 minuuttia on lohkon louhinnan keskimääräinen aika. Prosessi voi ottaa huomattavan enemmän tai vähemmän aikaa, riippuen tuurista; 10 minuuttia on keskimääräinen arvo. Lohkojen avulla (bitcoinin graafisessa käyttöliittymässä sitä kutsutaan «todistukseksi») bitcoin-järjestelmä tekee sovinnon, kenellä on mikä omaisuus. Sen jälkeen, kun lohko on löydetty, kaikki suostuvat, että omistat ne kolikot ja saat kuluttaa ne. Siihen asti kunnes lohko ei ole löydetty, muutamilla tahoilla verkossa voi olla vanhentuneita tietoja, ja se antaa mahdollisuuden pettää järjeslemää palauttamalla siirron. Mitä enemmän vahvistuksia siirrolla on, sitä vähempi on palautuksen riski. 6 lohkoa ja 1 tunti riittää tehdäkseen palautuksesta epäkäytännöllisen katsoen laskennan näkökulmasta. Sen osoitukset ovat humattavan parempia kuin luottokorteilla, joilla takaisinmaksut (chargebackit) on mahdollista toimittaa silloin, kun alkukaupasta on kulunut 3 kuukautta!

Satoshi on valinnut aikaväliksi kymmenen minuuttia, koska se on ensimmäisen vahvistuksen ja ketjun haarojen turhaan käsittelyyn kuluneen työmäärän välinen kompromissi. Mikäli lohko on jo saatu, eivät muut louhijat saa heti tietää siitä, ja siihen asti he todennäköisesti kilpailevat uutta lohkoa vastaan eivätkä laske sen perusteella. Mikäli joku on louhinut uuden lohkon vanhan ketjun perusteella, verkko vastaanottaa vain toisen kahdesta, ja koko työ, joka on suunnattu toisen lohkon laskemiseen, menee pieleen. Esimerkiksi jos louhijat saisivat tietää uusista lohkoista keskimäärin 1 minuutin välein, ja uudet lohkot syntyvät 10 minuutin välein, niin 10% verkon toiminnasta turhautuu. Uuden lohkon luomiseen annetun ajan lisääntyminen vähentää sitä prosenttia.

Kuvitellaan, että bitcoin-verkko on saavuttanut Marsin. Mikäli planeetta on oman kiertoratansa kaukaisimmassa kohdassa, niin signaali tarvitsee 20 minuuttia päästäkseen toisesta toiseen. Sillä ehdolla, että uuden lohkon louhinta vaatii 10 minuuttia, Marsissa olevat louhijat aina ovat kahdella lohkolla Maassa olevista louhijoista jäljessä. Heillä ei käytännössä ole mahdollisuutta luoda lohkoja. Mikäli me joutuisimme tekemään työtä viivästyksillä, niin aika, joka vaadittaisiin uuden lohkon saamiseen, pitäisi lisääntyä muutamaksi tunniksi.

Täytyykö odottaa siirron vahvistusta ostaakseni tai myydäkseni tavarat bitcoineilla?[सम्पादन]

Kyllä, täytyy, mikäli siirtoa ei saa suorittaa takasuuntaan. Ohjelmisto bitcoinin toimintaa varten ei vahvista siirtoa, kunnes ei löydetä vielä 6 lohkoa (vahvistusta). Mitä kauemmas siirrot ovat ketjussa, sitä vaikeampaa on peruuttaa ne, mutta ennen ensimmäistä vahvistusta on oikein helppoa tehdä se. Mikäli siirtoa ei saa suorittaa takasuuntaan, on suositeltava saada 2-6 vahvistusta riippuen siirtosummasta.

Kun ihmiset kysyvät asiasta, he tavallisesti tiedustelevat bitcoinien käyttöä kauppakeskuksissa. Sellaiset siirrot on mahdollista suorittaa takasuuntaan: mikäli joku yrittää käyttää rahaa kaksi kertaa, se voi toimia muutaman kerran, mutta yksi niistä kaupoista saadaan huomioon, ja rangaistus varkaudesta kaupassa useassa maassa on paljon enemmän kuin voitto sellaisesta varkaudesta.

Käyttöalat, joissa vaaditaan pikaista maksujen käsittelyä, muun muassa kauppakeskukset tai välipala-automaatit on suojattava sellaisista riskeistä. Tässä on yksi keinoista palauttaa vahvistamaton maksu: “Finneyn hyökkäyksen" ydin on siinä, että pahantekijä louhii lohkoa, joka sisältää tietyn määrän kolikoiden palautuksen. Heti löydettyään ratkaisun hän tekee nopeasti ostoksen ja sitten lähettää lohkon, sillä hän vastaanottaa kolikot takaisin. Sellainen hyökkäys on vaarallinen ensisijaisesti niille tavaroille, jotka lähetetään heti, esimerkiksi musiikkikappaleille tai valuutalle sen vaihdettaessa. Sillä pahantekijällä ei ole mahdollisuutta valita hyökkäyksen aikaa, ei se ole tärkeä kauppakeskuksille, missä ei saa valita, milloin maksu suoritetaan (jonojen ja yms. takia). Hyökkäys voi mennä pieleen, mikäli joku myös löytää lohkon, joka sisältää kaupan siitä ostoksesta, ennen kuin ehdit luomaan oman lohkonsa. Näin ollen bitcoinien kanssa toimivalla yhtiöllä on mahdollisuus vähentää riskiä pyytämällä ostajaa odottamaan vähän.

Sillä hyökkääminen on vaikeaa, ostajoiden, jotka myyvät tavaroita automaattisesti ja pikaisesti, todennäköisesti pitää säätää omia hintojaan lisätäkseen niihin sen huijauksen hinnan tai erikoisen vakuutuksen.

Minulle lähetettiin bitcoinit, mutteivät ne vielä ole tulleet perille! Missä ne ovat?[सम्पादन]

Älä hätäänny! On olemassa muutama syy, minkä takia bitcoinisi eivät ole päässeet perille, ja muutama keino määrittää nämä syyt.

Asiakasohjelman uusin versio Bitcoin-Qt näyttää, kuinka kauan on vielä tallennettava lohkoketju. Siirrä hiiri napin päälle oikeassa alakulmassa saadaksesi tiedot oman asiaksashjelmasi tilasta. Myös siirtosi tilan voit tarkistaa osoitteesta Blockchain.info hakemalla käyttäen omaa osoitettasi. Mikäli kauppa on listassa, silloin pitää vain odottaa, kunnes se lisätään lohkoon, ja se heijastuu asiakasohjelmaasi.

Mikäli kaupassa käytetään kolikkoa, jota ei ole kauas siirretty, niin sillä voi olla matala prioriteetti. Siirto voi ottaa enemmän aikaa, mikäli maksettu siirtopalkkio ei ole ollut riittävän suuri. Mikäli siirtopalkkiota ei ollut lainkaan, siirto voi saada oikein matalan prioriteetin ja joutuu lohkoon vain muutaman tunnin tai päivän kuluttua.

Miksi minun bitcoin-osoitteeni muuttuu jatkuvasti?[सम्पादन]

Verrattuna posti- tai sähköpostiosoitteisiin bitcoin-osoitteita käytetäään vain kerran. Se tarkoittaa, että jokaisen siirron yhteydessä on luotava uusi osoite.

Vaikka on olemassa tekninen mahdollisuus saada muutama kerta kolikot samaan osoitteeseen, se uhkaa lompakkosi turvallisuutta ja koko bitcoin-verkon luotettavuutta, ja myös tekee mahdottomaksi mahdollisuuden määrittää, kuka on lähettänyt kolikot ja miksi.

Kuinka suuri siirtopalkkio on?[सम्पादन]

Vahvistaakseen jotkut kaupat, niistä on maksettava tietty siirtopalkkio. Siirtopalkkiota käsitellään, ja louhija saa sen. Bitcoin-asiakasohjelman uusin versio arvostaa tarvittaessa vastaavaa siirtopalkkiota. Siirtopalkkio lisätään maksuun. Esimerkiksi kun lähetät 1,234 BTC, ja asiakasohjelma vaatii siirtopalkkion 0,0005, niin tililtäsi nostetaan 1,2345 BTC, ja saajalle pääsee vain 1,234 BTC. Siirtopalkkio on maksettava myös silloin, kun kauppasi näyttää olevan hyökkäyksenä bitcoin-järjeslemään. Esimerkiksi on mahdollista saada kauppa suoritetuksi, mikäli siinä käytetäään äskettäin saatuja bitcoineja. Lompakkosi koettaa välttää luomasta rasittavia siirtoja, muttei se aina pysty tekemään sitä: varat lompakossasi voivat olla uudet tai ne voivat sisältää vain pieniä maksuja.

Sillä siirtopalkkio riippuu kauppaan sisältyvien tietojen määrästä, eikä lähetettyjen biitcoinien määrästä, se voin olla erittäin pieni (0,0005 BTC 1000 BTC:ksi) tai epäoikeudenmukaisen suuri (0,004 BTC 0,02 BTC:ksi eli noin 20%). Kun saat pienet rahamäärät (muun muassa lohkopalkkiot louhinnasta) siirtopalkkio lähetyksissä on suurempi kuin silloin, kun suoritetaan käyttäjien tavalliset toiminnot tai liiketoiminnot.

Mitä tapahtuu, kun joku lähettää minulle bitcoinin, mutta tietokoneeni on sammutettu?[सम्पादन]

Bitcoineja ei ainoastaan ”lähetetä” lompakkoosi; ohjelma käyttää sitä termiä, jotta voisimme käyttää valuuttaa eikä olisi tarpeellista tutkia uusia käsitteitä. Lompakkosi on välttämätön silloin, kun haluat kuluttaa kolikoitasi. Mikäli kolikot on lähetetty sinulle silloin, kun asiakasohjelmasi ei toiminut, ja sitten olet käynnistänyt ohjelman, niin kolikot tulevat heti tilillesi. Silloin kun asiakasohjelma käynnistyy, se tallentaa lohkot ja saa tiedot uusista kaupoista, muun muassa niistä, jotka koskevat lompakkoasi.

Kuinka paljon aikaa synkronointi ottaa bitcoin-asiakasohjelman asennettaessa? Mitä silloin tapahtuu?[सम्पादन]

Suosittu bitcoin-asiakasohjelma, joka löytyy osoitteesta bitcoin.org, toimii bitcoinin "täydellisenä" tahona: se voi suorittaa kaikki bitcoin-järjestelmän velvollisuudet, eikä se ole pelkkä "asiakasohjelma". Yhtenä periaatteena, johon perustuu täydellisten bitcoin-tahojen toiminta, on se, että ne tahot johtuvat olettamuksesta, että bitcoin-järjestelmän muut osallistujat eivät noudattaneet järjestelmän sääntöjä. Synkronoinnin aikana ohjelmisto käsittelee suoritettuja kauppoja ja tarkistaa itse, onko noudatettu kaikki järjestelmän säännöt.

Normaalitilassa synkronoinnin päätettyä ohjelma käyttää pientä määrää tietokoneen resursseista.

Asiakasohjelman-lompakon ensimmäisen tallennuksen aikana sen alkutarkastus vaatii kiintolevyltä huomattavaa aktiivisuutta, siksi synkronoinnin kesto riippuu levyn nopeudesta ja pienessä määrin prosessorista. Se voi ottaa muutamasta tunnista vuorokauteen tai noin verran. Hitaasti toimiva tietokone voi ottaa yli 40 tuntia jatkuvaa synkronointia, joten tarkista tietokoneesi energiaa säästävät asetukset varmistaakseen, ettei se sammuta kiintolevyä, mikäli se jää ilman valvontaa muutamaksi tunniksi. Synkronoinnin aikana on mahdollista käyttää bitcoin-asiakasohjelmaa, muttet pysty näkemään omia viimeisiä maksujasi, kunnes asiakasohjelma saavuttaa niiden suorittamiskohdan.

On mahdollista kokeilla vaihtoehtoista "kevyempää" asiakasohjelmaa kuten Multibit tai superkevyttä asiakasohjelmaa electrum, vaikkei ne ole niin hyvin suojattu, eivätkä ole kypsiä, eivätkä edistä P2P-verkon vahvistamista.

Verkko[सम्पादन]

Pitääkö minun säätää omaa palomuuria käynnistääkseni bitcoinin?[सम्पादन]

Bitcoin liittyy ongelmatta muihin tahhoihin, pääasiassa käyttämällä TCP porttia 8333. Pitää sallia lähetettäviä TCP-yhteyksiä portin 8333 kautta, mikäli haluat, että bitcoin-asiakasohjelma liittyisi useaan solmuun. Testnet käyttää TCP porttia 18333 portin 8333 asemesta.

Mikäli haluat rajoittaa palomuurin sääntöjä muutamille IP-osoitteille, varatahojen luettelosta löytyy pysyviä tahoja.

Miten tahojen (peerien) etsintä toimii?[सम्पादन]

Bitcoin löytää tahoja lähettämällä viestejä omassa sisäverkossaan ja jokainen taho säilyttää tiettyjen tahojen tietokannan käyttääkseen tulevaiduudessa. Kannattaakseen sitä prosessia bitcoin tarvitsee alkutahojen luettelon. Se luettelo on mahdollista luoda käsin, mutta tavallinen ohjelma saa nämä tiedot lähettämällä pyynnöt saada DNS-verkkotunnukset, joilla on automaattisesti päivittyvät luettelot. Mikäli se ei auta, ohjelma käyttää sisäänrakennettua luetteloa, joka päivittyy joskus uusissa versioissa.

Louhinta[सम्पादन]

Pääartikkeli: Louhinta

Mikä louhinta on?[सम्पादन]

Louhinta on toiminto, jolloin käytetään laskentatehoa uusien bitcoinien järjestelmään käyttöönottoa ja kauppojen palautuksesta suojelua varten.

Teknisestä näkökulmasta katsoen louhinnaksi sanotaan lohkon otsikon hajautuksen laskentaa, ja lohkoon sisältyvät muun muassa linkki edellisiin lohkoihin, suoritettujen toimintojen hajautukset ja kertakäyttöinen numero. Mikäli hajautuksen arvo on pienempi kuin nykyinen päämäärä (joka on käänteisesti verrannollinen vaikeustasolle), niin syntyy uusi lohko, ja louhija saa luomansa bitcoinit (nykyään 25 BTC jokaisesta lohkosta). Mikäli hajautus on suurempi kuin nykyinen päämäärä, käytetään uutta numeroa ja lasketaan uutta hajautusta. Kukin louhija tekee sen miljoona kertaa sekunnissa.

Käytetäänkö louhintaa suorittaakseen hyödyllisiä laskentoja?[सम्पादन]

Laskennat louhinnan suoritettaessa koskevat vain bitcoineja, eivätkä ne ole yhteydessä muihin jakelulaskentahankkeisiin. Ne toimivat varmistaakseen bitcoin-verkon luotettavuutta, mikä on sinänsä riittävän hyödyllistä.

Eikö se ole turhaa sähkön kuluttamista?[सम्पादन]

Sähkön kuluttamista vapaan rahajärjestelmän luomiseksi ja varmistamiseksi tuskin saa sanoa turhaksi. Sen lisäksi palvelut, jotka ovat tarpeellisia nykyään laajasti levinneiden rahajärjestelmien, muun muassa pankkien ja luottoyhtiöiden toimintaa varten, myös kuluttavat energiaa, ja todennäköisesti bitcoinia enemmän.

Miksi ei ole mahdollista käyttää laskentoja, joita saa sitten käyttää muihin kohteisiin?[सम्पादन]

Varmistaakseen bitcoin-verkon turvallisuutta kaikkilla sisäisillä laskennoilla on oltava muutama ainutlaatuinen piirre. Ne ominaisuudet eivät sovi muiden tehtävien laskentoihin.

Miten on mahdollista häiritä louhijoita, jotka luovat lohkot ilman siirtoja?[सम्पादन]

Kannustimenaan louhijoille ovat siirtopalkkiot, jotka saadaan siirroista. Mikäli meidän pitäisi toteuttaa joku pieni määrä siirtoja lohkossa, louhijat saisivat sen määrän helposti. Sillä verkko kasvaa aina, lohkopalkkio pienenee, ja louhijat tulevat riippuvaisemmiksi siirtopalkkioista, jotka voivat korvata heidän kulujaan, siksi nollalohkojen, joihin siirto ei sisälly, ongelma katoaa ajan kuluessa.

Miten "työn todistuksen" periaate auttaa suojelemaan bitcoinia?[सम्पादन]

Pääartikkeli:Proof-of-work Bitcoin käyttää työn todistuksen Hashcash-periaatetta muokaamalla sitä vähän. Saadaksesi yleisen käsityksen louhinnasta kuvittele seuraavaa lähtökohtaa: hyötykuorma= <tietyt tiedot, jotka kuuluvat tapahtumiin bitcoin-verkossa > kertakäyttöinen numero("nonce") = 1 hajautus= SHA2 (SHA2 (hyötykuorma+ kertakäyttöinen numero))

Louhijan suorittamana työnä on lisätä moneksi kerraksi kertakäyttöinen numero siihen asti, kunnes hajautusfunktio antaa harvinaisen arvon, joka on tiettyä kohdekynnystasoa pienempi. (Toisin sanoen hajautus "alkaa nollien tietyltä määrältä", mikäli näytät sen pysyvän pituuden).

Kuten näet, louhinnan aikana ei tapahdu mitään erikoisia laskentoja. Louhija yrittää vain louhia jotain numeroa (niin sanottua kertakäyttöistä numeroa), joka (hyötykuorman yhteydessä) antaa hajautuksen, jolla on erityiset ominaisuudet.

Etu käyttää sitä keinoa on siinä, että tulos on helppoa tarkistaa. Ottaen huomioon hyötykuorman ja erityisen kertakäyttöisen numeron hajautuksen ominaisuuksien tarkistusta varten tarvitaan vain pelkkä hajautusfunktion kutsu. Sillä sellaiset hajautukset on mahdollista löytää vain Brute-force-menetelmän avulla (menetelmä selvittää kaikki mahdolliset vaihtoehdot), niin sitäkin on mahdollista käyttää työn todistuksena, koska näemme, että joku on käyttänyt enempää laskentatehoa löytääkseen oikean tilapäisen arvon (kertakäyttöisen numeron) sille hyötykuormalle. Sitä funktiota käytetään bitcoin-verkossa varmistaakseen sen eri aspektien turvallisuutta. Pahantekijän, joka haluaa lisätä haitalliset tiedot verkkoon, pitää ensin esittää tarpeellinen työn todistus. Silloin kun rehellisillä louhijoilla on enemmän laskentatehoa, he aina ovat edessä.

Turvallisuus[सम्पादन]

Onko louhijoilla mahdollisuus sopia siitä, että he ansaitsevat yhdessä itselleen rahaa tai että he muuttavat kovasti bitcoin-järjestelmän toimintaa?[सम्पादन]

Tähän piiloutuu kaksi kysymystä. Käsitellään nyt niitä erikseen.

Onko louhijoilla mahdollisuus yhtyä ja ansaita itselleen rahaa?[सम्पादन]

Louhinta on toiminta, joka on suunnattu uusien lohkojen luomiseen ketjussa. Jokaiseen lohkoon sisältyy luettelo kaikista siirroista, jotka on suoritettu bitcoin-verkossa viimeisen lohkon sekä edellisen lohkon hajautuksen luomisen hetkestä saakka. Uudet lohkot "louhitaan" eli luodaan bitcoin-asiakasohjelman avulla, jonka funktiona on arvata, missä järjestyksessä merkit ovat koodeissa, joita sanotaan hajautuksiksi ja luodaan käyttämällä tietoja edellisistä lohkoista. Bitcoinin käyttäjillä on mahdollisuus tallentaa louhintaohjelmat, joiden avulla on mahdollista määrittää jokin määrä laskentatehoa (mikä tahansa suuri tai pieni määrä) arvatakseen edellisen lohkon hajautusrivien perusteella. Se, joka ensimmäisenä surittaa oikean laskennan ja sillä lailla luo uuden lohkon, saa bitcoinit palkkioksi.

Lohkoketju on toinen kahdesta rakenteesta, jotka takaavat bitcoinin turvallisuutta. Toinen on salakirjoitusjärjestelmä, jolla on avoin avain ja johon perustuu kaupankäynti. Lohkoketju antaa takauksen, että ihan kaikki kaupat kirjoitetaan ylös, ja antaa kenelle tahansa mahdollisuuden säilyttää omassa tietokoneessaan merkintöjä kustakin kaupasta. Monella käyttäjällä on luettelo kaupoista, jotka solmittiin bitcoinin historiassa, ja se luettelo on helposti heidän saatavilla milloin tahansa ja jokainen, joka haluaa saada tietoja, voi tehdä sen vaivattomasti. Siksi bitcoin-järjestelmässä on vaikeaa harjoittaa epärehellistä toimintaa.

Bitcoin-verkon käynnistyminen vaatii huomattavaa laskentatehoa, ja sillä suuri teho antaa mahdollisuuden tehdä enemmän yrityksiä arvata lukuja, niin ihmiset, jotka panivat tietokoneisiin enemmän kannattaakseen verkkoa, ansaitsevat kaikista eniten. Nykyään jokaisesta arvatusta luvusta annetaan 25 BTC, jotka maksavat jotain (vaikka niiden arvo vaihtelee edelleenkin), siksi jokainen louhija, joka ansaitsee bitcoineja, saa rahaa. Toiset harjoittavat sitä yksin, toiset liittyvät pooliin tai luovat poolit, joissa jokainen osallistuja tuottaa oman osan voittoon.

Näin ollen vastaamme ensimmäiseen kysymykseen epäilyksettä "kyllä", louhijat ei ainoastaan tee sovintoa saadakseen enemmän rahaa, vaan itse järjestelmä kannustaa heitä tekemään sen. Poolit, jotka louhivat bitcoineja, ovat ryhmärakenteita, niissä ei ole mitään epärehellistä tai kavalaa.

Pääkysymys on kuitenkin seuraava: Voivatko ne tehdä sitä ohittaen bitcoin-järjestelmän nykyisiä sääntöjä? Onko olemassa keino ryöstää verkko ja ansaita paljon rahaa epärehellisesti?

Bitcoin ei ole täydellinen. Järjestelmää on mahdollista huijata, mutta se on erittäin vaikeaa. Bitcoin on kehitetty välttääkseen nykyaikaisten valuuttojen perusongelmia, ja juuri sitä, että niiden luotettavuuden aste riippuu ihmisistä, jotka eivät aina aseta eturintamaan sellaisten valuuttojen omistajien etuja. Jokainen valuutta maailmassa (paitsi bitcoin) on suurten laitosten kontrolloima, ja ne valvovat valuuttatoimintoja ja voivat manipuloida sen arvolla. Valuutoilla on tietty arvo, koska ihmiset luottavat laitoksiin, jotka ohjaavat ne valuuttat.

Bitcoin ei pyydä omia käyttäjiään uskomaan johonkuhun järjestöön. Järjestelmän turvallisuus perustuu salaukseen, joka on sen yleisenä osatekijänä ja joka on saatavilla avoimesti. Sen sijaan, kun toiset luovat erillisen järjestön, joka valvoo siirtoja, meillä koko verrko valvoo niitä, siksi on erittäin vaikeaa varastaa bitcoinit tai tehdä huijauksen toisella tavalla. Bitcoinit luodaan säännöllisesti ja tietyn mallin mukaan. Useat käyttäjät luovat ne, siksi kukaan ei pysty luomaan yksin liian paljon bitcoineja vähentääkseen niiden arvoa. Bitcoinit on luotu niin, että ne on suojattu inflaatiosta ja käytöstä toista kertaa (double-spending). Järjestelmä on mahdollisimman paljon jaettu.

Siitä huolimatta on olemassa muutama keino saada bitcoinit epärehellisellä tavalla. Ensinnäkin yksityiset avaimet on mahdollista varastaa. Avainten varkaus ei kuulu luetteloon, josta löytyy seikat, joista bitcoin-järjestelmä on suojattu. Vain käyttäjistä riippuu se, miten he aikovat säilyttää omia avaimiaan, ettei kukaan varastaisi niitä. Suoja salaamalla järjestelmässä on säädetty sillä lailla, ettei kukaan voisi saada ihmisen yksityistä avainta, jopa silloin, kun hän tietää tämän yleisen avaimen. Siihen asti, kun käytät yksityistä avainta itsenäisesti, ei ole syytä huolehtia. Teoriassa on olemassa myös mahdollisuus, että pahantekijät luovat uuden lohkoketjun, mutta niiden ketjujen rekenteen ominaisuuksien vuoksi tehtävästä on tullut liian vaikea ja se vaatii suurta laskentatehoa. Vaikeuksien täydellinen kuvaus löytyy artikkelista lohkoketjuista.

Bitcoin-järjeslemä on mahdollista rikkoa, mutta on vakeaa suorittaa sellaisia toimintoja ja ne vaativat asiantuntijoiden osallistumista ja huimaavaa laskentatehoa Bitcoin-järjeslemä ei ole täysin suojattu, mutta se on lähinnä täydellisyyttä.

Voivatko louhijat vaihtaa perusteellisesti bitcoinin luonteen?[सम्पादन]

Sanomme vielä kerran, että melkein todennäköisesti eivät.

Bitcoin on levittynyt verkko, siksi kaikkien järjestelmään lisättävien muutosten on oltava kaikkien käyttäjien hyväksymät. Mikäli joku haluaa vaihtaa bitcoinien luomisen keinon, hän joutuu suostuttelemaan jokaista bitcoinien omistajaa tallentamaan ja käyttämään ulkopuolista ohjelmistoa, siksi muutokset on mahdollista lisätä vain siinä tapauksessa, mikäli ne ovat hyödyllisiä ihan kaikille.

Näin ollen on melkein mahdotonta muuttaa sitä, miten bitcoin-järjestelmä toimii, saadakseen itselleen voittoa. Mikäli käyttäjät eivät pidä muutoksista, he eivät hyväksy niitä, ja silloin, kun he pitävät muutoksista, se on hyödyllistä aivan kaikille käyttäjille. Kyllä voimme olettaa tilannetta, että joku onnistuu suosittelemaan joitakin muutoksia, joita kukaan ei huomaa tai ei ota huomioon, ja joista tulee hyödylliset vain tiettyä henkilöä varten eivätkä kaikille. Järjestelmä on järjestetty kuitenkin tosi yksinkertaisesti, eivätkä olennaiset muutokset onnistuvat kenenkään huomaamatta.

Se seikka, että olennaiset muutokset on vaikeaa lisätä, todistaa vielä kerran, että bitcoin on täysin hajautettu järjestelmä. Kukin "keskuksen" kontrolloima valuutta voi kokea keskuksesta lähettämiä muutoksia, eivätkä silloin valuutan omistajat tiedä niistä, eivätkä ne hyväksy niitä. Bitcoin-järjestelmässä ei ole olemassa sellaista keskuselintä, siksi kaikki muutokset tapahtuvat vain yhteiskunnan tahdon mukaisesti. Bitcoinin kehitys heijastaa kollektiivista evoluutiota, ja se on ensimäinen kokemus maailmassa luoda sellainen rahayksikkö.

Katso myös[सम्पादन]