Bitcoin

Bitcoin Wiki से
यहाँ जाएँ: भ्रमण, खोज

500px|kehyksetön|oikea Bitcoin on hajautettu digitaalinen kriptovaluutta, jonka loi Satoshi Nakamoto vuonna 2008. Hajautettu-sanalla tarkoitetaan sitä, että bitcoinilla ei ole yhtään keskitettyä palvelinta uusien yksiköiden valmistamiseksi, siirtojen käsittelemiseksi tai varojen säilyttämiseksi. Bitcoinien liikkeellelasku on rajoitettu, eikä bitcoinien määrä ylitä 21 000 000 BTC. Laskelmien mukaan bitcoinien valmistus päättyy vuonna 2140.

Yleiset tiedot[सम्पादन]

Laaja vertaisverkko (engl. peer to peer) säätelee bitcoineja, siirtoja ja liikkeellelaskua. Bitcoin käyttää verkossa hajaantunutta yhteistä tietokantaa, joka kuuluu hajautettuun vertaisverkkoon. Vertaisverkko käyttää digitalista allekirjoitusta ja on proof-of-work -protokollaan perustuva, mikä lisää vaihdossa olevien varojen luotettavuutta ja oikeudellisuutta.

Bitcoin on suosituin vaihtoehtoinen valuutta, jonka kauppa-arvo on yhteensä yli 11 miljardia dollaria. Monilla verkkosivuilla on mahdollista vaihtaa, myydä tai ostaa bitcoineja. Huolimatta siitä, ettei muodollisesti bitcoinin käyttöä varten tarvita käyttäjän henkilötietoja, valuutta ei ole täysin anonyymi. (ks. Anonymiteetti).

Historia[सम्पादन]

IVuonna 2008 Satoshi Nakamoto julkaisi metzdowd.com-verkkosivulle artikkelin, jossa oli vertaisverkon protokollan ja työmenetelmän kuvaus.

Vuonna 2009 hän kehitti protokollan loppuun ja julkaisi lohkon, minkä jälkeen verkko laskettiin liikkeelle. Samalla julkaistiin ensimmäinen bitcoin-lohko ja alettiin valmistaa bitcoin-valuuttaa.

Vuonna 2011 Wikileaks, Free Software Foundation ja muut suuret organisaatiot alkoivat vastaanottamaan bitcoin-lahjoituksia. Suuri määrä kehittyviä organisaatioita hyväksyivät maksuja omista tavaroista tai palveluista bitcoineilla. Nykyään bitcoin on suosituin vaihtoehtoinen valuutta, jolla saa maksaa melkein kaikissa maailman verkkokaupoissa. Nykyään Gavin Andresen ohjaa ja järjestää bitcoin-verkon kehitystä.

Bitcoin-palvelut[सम्पादन]

Bitcoinit lähetetään ja vastaanotetaan ohjelmiston tai verkkosivujen ylitse, joita sanotaan«bitcoin-lompakoiksi». Lompakot lähettävät ja vahvistavat siirrot bitkoin-verkossa käyttämällä «bitcoin-osoitetta» eli ainutlaatuista käyttäjätunnusta verkossa.

Siirrot[सम्पादन]

Kaikki siirrot säilyvät niin sanotussa lohkoketjussa (block chain).

Bitcoin-osoite[सम्पादन]

Ihminen saa vastaanottaa useita osoitteita luomalla ne omasta aloitteestaan, eikä sitä varten tarvita internet-yhteyttä. Osoitteiden luominen yhtä ainoata siirtoa tai käyttötarkoitusta varten edesauttaa käyttäjän anonymiteetin säilymistä.

Bitcoin-osoite on kirjainten ja numeroiden alle 34-merkkinen merkkijono, joka alkaa 1:ltä tai 3:lta.

Siirtopalkkio[सम्पादन]

Siirtospalkkio ei ole välttämätön bitcoin-verkossa, mutta sen saa sisällyttää vapaaehtoisesti mihin tahansa bitcoin- siirtoon , ja siirtopalkkion maksaminen voi nopeuttaa siirron käsittelyä. Siirtopalkkion kokonaan saa se ydinsolmu, joka on löytänyt lohkon. Lohkoa luova ydinsolmu saa oman harkintansa mukaan lisätä lohkoon siirrot jonosta. Esimerkiksi se voi asettaa etusijaan siirrot siirtopalkkioilla, ja samalla välttää siirtoja, joihin siirtopalkkio ei sisälly.

Vahvistukset[सम्पादन]

Saadakseen mahdollisuuden käyttää äsken vastaanotettuja varoja on saatava tietty määrä siirtojen vahvistuksia. Vahvistuksena pidetään lohkoa, johon siirto on liitetty. Sen jälkeen, kun verkko löytää kuusi lohkoa, siirtoa pidetään vahvistettuna, ja varoja saa käyttää oman harkintansa mukaan.

Bitcoin-verkko säilyttää tiedot jokaisesta milloin hyvänsä tapahtuneesta siirrosta, ja jokainen käyttäjä saa käyttämällä tiettyjä palveluita tutustua mihin tahansa siirtoon.

Talous[सम्पादन]

Kuten luki yllä, bitcoinilla ei ole liikkeellelaskijaa. Verkko rakentuu niin, että varat lasketaan liikkeelle geometrisena sarjana siihen asti, kuten varojen määrä ulottuu 21 miljoonaan. Ensin liikkeellelasku oli 50 BTC jokaisessa lohkossa. Yksittäisen erän koko puolittuu 210 000 lohkon välein, ja 2012-11-28 15:24:38 UTC arvo puolittui algoritmin mukaan 25 bitcoiniksi. Bitcoinien rahavarannon arvo oli helmikuussa 2014 noin 12 miljoonaa bitcoinia[1], mikä on yli puolet enimmäismäärästä 21 miljoonaa bitcoinia.

Taatakseen riittävän määrän varoja bitcoin jaetaan 8 merkkiin asti pilkun jälkeen. Pienin yksikkö on 0.00000001 BTC ja sitä kutsutaan satoshiksi Bitcoin-verkon luojan kunniaksi.

Bitcoinien louhinta (Mining)[सम्पादन]

500px|kehyksetön|vasen Pääartikkeli: Louhinta «Louhinnaksi» sanotaan uusien lohkojen luomista, jonka tarkoituksena on saada palkkiota liikkeellelaskettujen bitcoinien ja siirtopalkkioiden muodossa. Suorittavat laskelmat ovat välttämättömiä ja takaavat suojelua oikeudettomista siirroista ja double-spendingistä (samoja bitcoineja toista kertaa käyttämisestä), ja louhinnan ja liikkeellelaskun yhteys luo ihmisille kannusteen ylläpitää Bitcoin-verkon turvallisuutta laskentatehoillaan ja kannattaa verkon toimintaa. Lohkon löytänyt käyttäjä tai käyttäjäryhmä saa palkkion liikkeellelasketun verkon luoman siirron muodossa. Ensin palkkio oli 50 BTC, mutta algoritmin mukaan 210 000 lohkon välein summa alentui 25 BTC:ksi. Puolittuminen tapahtuu edelleenkin 210 000 lohkon välein. Bitcoin-algoritmiin kuuluu vielä yksi arvo, joka säätää liikkeellelaskua, se on vaikeustaso. Sitä käytetään säätääkseen sellaisia louhinnan ehtoja, että uusi lohko syntyy keskimäärin kymmenen minuutin välein. Tätä varten 2 016:n lohkon välein vaikeustasoa lasketaan jälleen. Näin ollen vaikeustaso muuttuu kerran kahdessa viikossa, minkä ansiosta bitcoinien liikkeellelasku on rajoitettu eikä valuutta laske. Käyttäjät liittyvät usein ryhmiin, mikä nopeuttaa lohkojen louhintaa, ja muodostavat "pooleja".

«Poolit»[सम्पादन]

Luohijat liittyvät pooleihin alentaakseen onnen vaikutusta ja bitcoinien pysyvämpää ja tasoisempaa louhintaa varten. On olemassa kolme perustyyppiä, miten palkkiot jaetaan:

  • Proportional —Sen jälkeen kun pooli löytää lohkon, palkkiot jaetaan osallistujille suhteessa heidän osuuteensa.
  • PPS — Palkkio maksetaan jokaisesta lähetetystä potentiaalisen oikeasta tehtävän ratkaisusta proof-of-work. Palkkiota arvostellaan ottamalla nykyisen palkkion lohkosta ja jakamalla sen nykyiseen vaikeustasoon.
  • Score — Lähetettyjä ratkaisuja arvostellaan poolin järjestäjän antaman algoritmin mukaan.

Kaikilla tyypeillä on seuraavat suositut vaihtoehdot:

  • SMPPS — Vastaa PPS:tä, muttei pooli anna käyttäjille enemmän kuin itse on todellisuudessa saanut. Reaalisen poolin saaman palkkion ja ratkaisujen palkkion välinen ero korvataan vähitelleen.
  • ESMPPS — Vastaa SMPPS:tä, mutta se tasoittaa oikeuksia saada palkkio poolin pysyvien ja uusien osallistujien välillä.
  • RSMPPS — Vastaa SMPPS:tä, mutta uudet käyttäjät ovat ensisijaisia palkkion saajia.
  • PPLNS — Vastaa Proportionalia, mutta palkkio jaetaan osallistujille suhteessa poolin lähetettyjen ratkaisujen vaikeustasoon, joka kerrotaan N:llä, missä N:nä otetaan tavallisesti 2.

Katso myös[सम्पादन]