Satoshi Nakamoto

Bitcoin Wiki से
यहाँ जाएँ: भ्रमण, खोज

Satoshi Nakamoto on henkilö, joka tunnetaan bitcoinin perustajana ja alkuperäisen bitcoin-asiakasohjelman luojana. Hän on kertonut omassa profiilissaan P2P Foundationissa olevansa kotoisin Japanista. Hänen persoonastaan ei tiedetä mitään enempää. Satoshi Nakamoto oli kehittänyt hanketta vuodesta 2007 alkaen, mutta lakkasi osallistumasta bitcoinin kehittämiseen vuonna 2010. Bitcoinin perustaja jää tuntemattomaksi parhaillaankin. Satoshi Nakamoton nimellä on allekirjoitettu tieteellinen työ, joka antaa teoreettiset perustiedot digitaalisesta valuutasta, eikä tule selväksi, onko se alias vai ei ole.

Suurin osa siitä, mitä tiedetään Nakamotosta on se, että hän on Japanissa asuva noin 40-vuotias mies. Hän on kohtelias, sivistynyt ja osaa mainiosti englantia.

Julkinen toiminta[सम्पादन]

500px|kehys|oikea|The Genesis Block Artikkeli uudesta kryptovaluutasta näki päivänvalon vuonna 2008, ja vuoden kuluttua julkaistiin ensimmäinen verkkoon heti lisätty ohjelmisto. Bitcoinin kehittäjän roolissa esiintynyt Satoshi Nakamoto jatkoi keskustelua web-foorumeilla niiden asiantuntijoiden kanssa, jotka olivat kiinnostuneet ohjelman edellisesta kehityksestä. Kuitenkin yhteys Nakamoton ja hänen porukkansa välillä heikkeni ja keväällä 2011 Satoshi ilmoitti eroamisesta asiasta selittämällä "siirtymisellä tärkeämpiin asioihin".

Siitä asti kukaan ei ole kuullut mitään Nakamotosta. Tämä henkilö hävisi tietoavaruudesta myös yllättävästi samoin kuin ilmestyi siihen. Hän luovutti täydellisen Bitcoin.org -verkkotunnuksen hallinnan omille työkavereilleen, muiden muuassa Gavin Andresenille, yhdelle johtavista Bitcoinin kehittäjistä.

Satoshi Nakamoton persoona[सम्पादन]

Pidetään, ettei sennimistä henkilöä ole olemassa. "Satoshi Nakamoto" on alias, joka valittiin tiettyä henkilöä tai tahoa varten ja jolla allekirjoitettiin ensimmäiset tieteelliset kryptovaluutan ytemestä kertovat työt.

Nimi, josta on tullut legendaarinen, on niin kuin salaisuuden tahallaan peittämä. Sen lisäksi tiedetään vain, että nykypäivän suosituimman kryptovaluutan kehittäjä on valinnut itselleen japanilaisen miehen nimen, joka tarkoittaa "viisas". Yleisö on suhtautunut ilmoitukseen hänen olevan peräisin Japanista skeptisesti, sillä ei ole olemassa japaninkielestä ohjelmistoa, viestejä eikä bitcoin-asiakasohjelmaa. Muutaman vuoden aikana joukkoviestimissä julkaistiin tietoja siitä, että Satoshi Nakamoton nimellä olivat piiloutuneet talous- ja oikeustieteen professori Nick Szabo, anonyymin kauppakentän omistaja Ross Ulbricht, japanilainen matemaatikko Shinichi Mochizuki ja monet muut. Kaikki he kuitenkin kumosivat väitteen heidän osallistuneestaan aliakseen ja bitcoinin luomiseen.

Persoonan tutkimus[सम्पादन]

500px|kehys|oikea|Dorian Nakamoto Mitä varten on tiedettävä hänen persoonansa? Riippumatta siitä onko Satoshi todellinen henkilö, taho tai omalaatuinen valtioelin, se on tärkeä tieto. Se selittää kryptovaluutan alkuperää ja voi vahvistaa tai kumota useita huhuja ja vääriä väitteitä, jotka on levitetty kuiskaten bitcoin-pörssien foorumien nurkissa. Salaisuus on houkutellut puoleensa tutkijoita. Yksi niistä, Skye Grey on tehnyt paljon työtä siihen suuntaan. Hän on julkaissut yksityiskohtaisen tekstien taipumusten analyysin, joka perustuu avainlausekkeiden hankintaan bitcoinien teknisistä dokumenteista ja niiden vertailuun George Washingtonin yliopiston tutkijan Nick Szabon töihin.

«Grey: En ole kovin varma siitä, että kyseessä on todella Nick Szabo, mutta minulla on todella paljon itsenäisiä todisteita, jotka osoittavat hänen suuntaansa ja jokainen niistä on itsestään mielenkiintoinen»:

  • Tekstin analyysi, joka tuo ilmi, että vain 0,1% salauden tutkijoista pystyi toistamaan sitä kirjoitustyyliä;
  • Seikka, että Nick oli etsinyt teknisiä työntekijöitä Bit Gold -hanketta varten, joka muistuttaa kovasti bitcoin-kryptovaluutta, ja hän oli tehnyt sen muutama kuukausi ennen bitcoinin ilmoittamista, mutta heti sen jälkeen hanke sammui;
  • Satoshi ei lainannut väitteitä Nick Szabon töistä, mutta samalla hän siteerasi muita kryptovaluuttojen hankkeita, jotka olivat heikommassa yhteydessä bitcoiniin;
  • Nick ei osoittanut reaktiotaan bitcoiniin, sillä aikaa hajautetut valuutat olivat hänen päätutkimuksensa viime kymmenen vuoden aikana;
  • Seikka, että Nick merkitsi tahallaan omiin artikkeleihinsa Bit Goldista myöhemmän päivämäärän näyttääkseen jälkeenjääneeltä, mikä alkoi heti sen jälkeen, kun oli iloitettu bitcoinin luomisesta.

Myös Grey väittää tutkimuksessaan, että Nick on muutaman vuoden aikana, alkaen vuodesta 1998, kehittänyt mekanismia, joka antoi hajauttaa digitaalista valuuttaa, ja joka lopussa on muuttunut järjestelmäksi, jota Nick on nimittänyt Bit Goldiksi. Se on bitcoinin arkkitehtuurin suora edeltäjä.

Laajalti tunnustetun bitcoin-järjestelmän alkuperästä kertovan tarinan mukaan Satoshi Nakamoto oli pätevä tiedemies (tai tiedemisten ryhmä), joka oli löytänyt Nickin Bit Goldia koskevan suunnitelman, keksinyt idean sen parantamista varten, julkaissut bitcoinin teknisen kuvauksen ja toteuttanut sen kehittämällä ainutlaatuisen bitcoin-asiakasohjelman. Bit Gold-aiheisten artikkeleiden julkaisupäivien muutokset: Nickin bloogista löytyy kaksi perusartikkelia. Toinen julkaistiin ensin joulukuussa 2005, ja sitten julkaisupäivä siirrettiin jälkikäteen joulukuuksi 2008, ja toinen julkaistiin huhtikuussa 2008, ja julkaisupäivä siirrettiin joulukuuksi 2008. Se huomattiin, koska Blogger-moottorissa julkaisupäivän saa muokata käsin, mutta alkuperäinen päivämäärä näkyy silti muuttumattomana URL:stä. Se voi tapahtua myös siitä syystä, että Nick olisi voinut löytää artikkelistaan vikoja ja muuttaa ja kehittää ne joulukuuhun mennessä.

6. maaliskuuta 2014 Newsweek-aikakauslehti julkaisi kokeneen toimittajan Leah Goodmanin suorittaman tutkimuksen. Artikkeli oli muka Satoshin persoonan paljastus. Muutaman kuukauden aikana Leah Goodman oli etsimässä bitcoinin luojaa, ja hän on lopuksi löytänyt henkilön, jonka nimenä oli Dorian Prentice Satoshi Nakamoto. Artikkeli väitti Dorianin olevan bitcoinin luojana. Seuraavana päivänä ihminen, jonka joukkoviestimet olivat sanoneet olevan bitcoin-kryptovaluutan luoja, kumosi lehdistössä väitteen. 64-vuotias japanilaista alkuperää oleva amerikkalainen Dorian Satoshi Nakamoto väitti, että hän on ensimmäisen kerran kuullut bitconeista kolme viikkoa sitten. Nakamoto huomautti, että osa yksityiskohdista Newsweekin artikkelissa on totta, että hän työskenteli tietyn ajan puolustuslaitoksessa, ja hän on kyllä saanut etunimekseen Satoshi. Hänellä ei kuitenkaan ole mitään yhteistä legendaariseen bitcoinien luojaan, joka on piiloutunut Satoshi Nakamoton aliaksella.

Omaisuus bitcoineissa[सम्पादन]

300px|kehys|oikea|Bitcoin-louhinnan historia Satoshi Nakamoton omaisuus järjestelmässä on yhteensä noin 1 miljoona bitcoinia, mikä vastaa 1,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Myyttisen persoonan etsintä jatkuu edelleenkin, koska sen henkilön tai tahon käsissään on joka 12. bitcoin sekä halutessaan Satoshi voi epävakauttaa valuuttaa samoin pikaisesti kuin laski sen maailmanmarkkinoille. Louhiakseen tietyn määrän bitcoineja Satoshi käytti ainutlaatuista laitteistoa: samalla kun hänen yhtämieliset bitcoiniin kytkeneet kumppanit käynnistivät ensimmäisien kuukausien aikana bitcoin-asiakasohjelman tavallisilla tietokoneilla, Satoshi käytti todennäköisesti monia kymmeniä PC:tä tai hänen keksimäänsä FPGA-tietokonetta. Tänään se tiedetään hänen aktiivisuutensa "käsialalta" siirtojen yhteisessä luettelossa: Nakamoton "louhimat" lohkot on helppo seurata diagrammista (sen on tehnyt yksi asianuntijoista; tulos näkyy kuvassa). Diagrammin jokainen piste on yksi lohko, johon sisältyvät kaikki järjestelmän siirrot viime kymmenessä minuutissa. Aika kuuluu vasemmalta oikealle. Satoshin louhinnan aktiivisuus muodostaa hyvin erottelevan kamman.

Mielenkiintoiset faktat[सम्पादन]

  • Bitcoinin pienintä yksikköä, jonka saa lähettää, sanotaan satoshiksi, joka on saanut nimensä luojan kunniaksi. 1 satoshi = 0.00000001 BTC.
  • Newsweekin toimittaja Leah Goodman piti tutkimiksiaan kaksi kuukautta saadakseen lopuksi ilmi Nakamoton olevan todellinen ihminen. Kun Goodman koputti Nakamoton talon oveen, vanha japanilainen mies soitti poliisiin.
  • LinkedIn-palvelusta löytyy eräs Satoshi Nakamoto, joka sanoo itseään bitcoinin luojaksi ja asuu Japanissa.

Katso myös[सम्पादन]