Bitcoinin talous

Bitcoin Wiki से
यहाँ जाएँ: भ्रमण, खोज

Bitcoin (฿) on eksperimentaalinen hajautettu kryptovaluutta, joka antaa mahdollisuuden suorittaa pikaiset maksut ympäri maailmaa. Järjestelmä käyttää p2p-teknologiaa eli vertaisverkkoa. Samalla siihen ei vaikuta tilanne valuuttamarkkinoilla eikä keskushallintoelin, vaan rahansiirtojen ja -nostojen hallinta pidetään kollektiivisesti verkossa.

Valuutta tavallisessa mielessä[सम्पादन]

Katri haluaa ostaa tuotteen, jonka Timo on tehnyt omin käsin ja pannut sen myyntiin. Katrin puolestaan pitää antaa Timolle jonkun tavaran, joka on samaa arvoa kuin Timon tuote, koska Timo on kuluttanut oman tuotteensa valmistamiseen muutaman päivän. Vaihtokauppa ei sovi tähän tilanteeseen, koska se aiheuttaa vaikeuksia arvon arvostelemisessa. Valuutta puolestaan tekee kaupan helpommaksi.

Mitä Katri tekee? Tilanne näyttää ulkoisesti siltä: hän siirtää valuuttaa omalta pankkitililtään Timon pankkitilille. Mikäli kaivetaan salat julki, niin asia on sellainen: ennen kuin Katri avasi pankkitilin, hän oli täyttänyt sopimuksen, ja hän maksaa nyt vuosittain tietyn maksun palvelusta. Pankki tietää samalla aina, missä, kuinka paljon ja mihin Katri kuluttaa omaa rahaansa, ja se ottaa siitä tiedosta Katrilta rahaa palveluksi. Pankit on sinänsä luotu seuratakseen kansalaisten siirtoja, havainnoidakseen heitä ja tiedottaakseen tuloista tarvittaessa valtion virastoisiin.

Sellaisella järjestelmällä on muutama puute:

  • Se on kallista – vuosimaksu korttien palvelusta voi olla jopa 3 000 ruplaa vuodessa. Maksat samalla pankille prosentinkin jokaisesta kaupasta.
  • Se on hidasta – siirron vahvistus, varojen pidätys ja niiden perintä ottavat yhteensä noin 3 viikkoa.
  • Se on läpinäkyvää – suurin osa kaupoista suoritetaan julkisesti, siksi on mahdollista jäädyttää tai sakottaa tilit.
  • Se on valittua – on olemassa muutama juridinen henkilö, jolta kiellettiin mahdollisuuden käyttää pankkimaksujärjestelmiä, muun muassa VISAa, MasterCardia, Paypalia ja muita.

Valuutta bitcoinin mielessä[सम्पादन]

Bitcoinit ovat arvokkaita ja niiden määrä on rajoitettu. Kryptovaluuttaa on mahdollista verrata kultaan. Sen louhinta on vaikeaa, siksi sillä on korkea arvo. Siitä ei ole mahdollista tehdä kaksoiskappaletta tai kopiota, samoin Bitcoiniakaan, ne eivät ole keskushallintoelimien hallitsemia, niitä ei jäädytetä eikä sakoteta ja niitä on mahdollista käyttää valuuttana. Bitcoinit ovat digitaaliset käteisvarat, eivätkä ne ole liikkeeseenlaskijan debentuurilainana, sillä se eroaa huomattavasti perinteisestä suoraveloituksesta ja digitaalisesta rahasta. Sitä ei devalvoida maamme tai minkä tahansa maan keskuspankin politiikasta, kuten alennettiin äsken dollarin, euron ja 1990-luvulla ruplan arvoa, sillä kaikki siirrot suoritetaan ilman liikkeeseenlaskukeskusta.

Bitcoin-talous[सम्पादन]

Kolikoiden luonti[सम्पादन]

Pääartikkeli: Louhinta

Bitcoinien kuten muiden valuuttojen valmistukselle on asetettu rajoituksia, ja liikkeellelasku tapahtuu kuitenkin hajaantuneesti verkon sisällä. Kolikot louhitaan hitaasti ja käydään läpi pitkää sopimusten ketjua. Miksi niin kauan? Kolikoiden arvon alentamista vastaan on otettu käyttöön funktio eli yhteensä louhittujen bitcoinien nopeuden riippuvuus ajasta. Se on käänteisesti verrannollinen suure, mikä tarkoittaa nopeuden asteittaista vähenemistä ja sen pyrkimistä nollaan. Neljän vuoden välein bitcoinien louhinta pienenee 50 prosentiksi. Näin ollen tulee selville, että lopussa bitcoineja tulee vain 21 miljoonaa, ja niillä on mahdollista maksaa tavaroista ja palveluista.

Miten kolikot lasketaan liikkeelle? Bitcoin-kolikoiden luomisen prosessi on saanut nimekseen «louhinta» (engl. mining, mikä tarkoittaa luonnonvarojen kallioperästä irrottamista). Sitä varten käytetään ohjelmistoa, jolla on avoin lähdekoodi ja joka asennetaan osallistujan tietokoneeseen. Verkkoprotokollan avulla moneen tietokoneeseen käynnistetyt asiakasohjelmat-lompakot liittyvät vertaisverkkoon. Kolikoiden luonti riippuu kokonaan lohkojen rakentamisessa käytetyn tietokoneen laskentatehosta. Osallistujat-louhijat kirjoittavat ylös kaikki siirrot yhteiseen bitcoin-tietokantaan ja vahvistavat niiden alkuperäisyyttä. Siitä he saavat palkkion äsken liikkeelle laskettuina bitcoineina.

Kymmenen minuutin välein järjestelmään syntyy kolikoita paketteina (lohkoina). Niiden määrä lohkoissa puolittuu neljän vuoden välein: vuonna 2008 palkkiona louhinnasta oli 50 BTC, ja 28.marraskuuta 2012 se oli 25 BTC. Nämä bitcoinit ovat itsestään palkkio lohkon luomisesta. Ennusteiden mukaan vuonna 2131 lohkossa nro 6.930.000 liikkeellelasku lopetetaan kokonaan eli palkkioksi lohkon luomisesta tulee 0 kolikoita. Siinä tapauksessa palkkio verkon toiminnan ylläpitämisestä siirtyy uusien bitcoinien liikkeellelaskusta siirtojen uuteen lohkoon liittymisestä maksetun palkkion vastaanottamiseen. Parhaillaan jotkut siirrot sisältävät sinänsä siirtopalkkion, jonka saa louhija, joka on lisännyt sen seuraavaan lohkoon. Siirrot siirtopalkkioineen saavat korkeamman prioriteetin ennen muita.

Siirrot[सम्पादन]

Pääartikkeli: Siirron vahvistus

Bitcoinit on mahdollista lähettää mille tahansa järjestelmän osallistujalle ilman rajoituksia, välittäjiä ja rahalaitoksia. Samalla on mahdollista käyttää vajaata kolikkoa eli sen osaa kahdeksaan merkkiin asti pilkun jälkeen (0,00000001), ja sitä osaa sanotaan "satoshiksi", bitcoinin luojan kunniaksi. Tietyn summan toiselta käyttäjältä toiselle siirtämisen aikana luodaan uusi siirto, joka sisältää edellisen siirron hajautus (eli karkeasti sanottuna muistot kaikista edellisistä siirroista). Ne tiedot lähtevät laajasti lähetettävän pyynnön kautta verkkoon, missä muiden tahojen on varmistettava allekirjoitus ennen kuin he vastaanottavat sen käsittelyyn. Kaikki siirrot ovat saatavilla avoimesti, ja millä tahansa osallistujalla on mahdollisuus katsoa ne. Silloin varojen omistajien reaalitiedot on piilotettu.

Paikka, missä käyttäjien siirrot ovat säilyneet, on lohkoketju, ja niiden siirto suoritetaan JSON:n kautta. Jokaiseen lohkoon sisältyy otsikko tiettyine ominaisuuksineen eli päähajautus ja siirtojen luettelo. Jokainen lohko sisältää sinänsä kaikki tiedot siirroista, jotka on suoritettu bitcoin-verkon luomisen hetkestä asti.

Bitcoin-tilasto[सम्पादन]

Huhtikuussa 2013 noin 67% kaikista siirroista pidettiin Mt. Gox -välittäjän kautta, joka sijaitsee Japanissa. Helmikuussa 2014 se kenttä sijoittui kolmanneksi myynnin volyymin markkinoilla mukaan. Yli 100 toimittajaa vastaanottaa nyt bitcoinit vaihtamalla ne verkkopalveluihin tai reaalitavaroihin. Myös bitcoineja käytetään aktiivisesti apuvälineenä jollekulle ja hyväntekeväisyydessä. Käyttäjät ovat sovinneet sanovansa bitcoin-kolikoita "BTC:ksi".

Helmikuussa 2014 bitcoinin vaihtokurssi oli $600 1 BTC:stä.[१]

Lähteet[सम्पादन]

  1. https://bitcoinaverage.com/#USD

Katso myös[सम्पादन]